fredag 30 oktober 2009

Fredag kväll

Nu sitter jag och översätter till franska igen. Ska försöka gå igenom grammatiken efter bästa förmåga innan jag mejlar iväg översättningen till min lärare. Så kanske hon slipper skriva en lång uppsats om vad jag ska tänka på... Har jag sagt att jag går den här kursen för att läsa mig skriva på franska? Det finns nog andra i klassen som mer behöver lära sig tala franska, och förmodligen skriver bättre än jag gör. Eller åtminstone är bättre på grammatik. Sen finns det ju dom som i princip är tvåspråkiga också förstås...

Jag har handlat garn och te till bytet, så nu kan jag skicka paketet på måndag. Jag är lite osäker bara. Själv gör jag ju i princip aldrig något enfärgat, alltså har jag köpt garn i olika färger som passar ihop. Men så gör kanske inte alla...?
Jag har t o m köpt svart garn för att sticka en enfärgad svart kofta. Och så sätter jag mig och börjar spåna på modell... och funderar genast på kanter i någon annan färg. Jag börjar tro att största utmaningen för mig skulle ha varit att sticka enfärgat...
Fördelen med att alltid se allt i många färger är dock att restgarner alltid går åt förr eller senare.

Det går framåt med stickbältet. I nästa vecka kanske jag kan få någon att filma lite. Om jag har hunnit lägga upp maskor till en hel tröja. Än är jag bara på en provlapp, men det går ganska bra. Lite segt på avigsidan, men tröjor ska man ju sticka runt med bara räta maskor... En klar fördel när man stickar på engelskt vis att ha bältet i alla fall. Då sitter stickan fast, så man behöver inte hålla den varken klämd under armen eller med handen. Man kan ägna hela sin kraft åt att kasta garnet runt stickan.

Har ni läst nya bloggen om nästa års stickstämma förresten? Vi fixade den häromdan och kommer att uppdatera ungefär 2 gånger per vecka. Följ den spännande planeringen!!

tisdag 27 oktober 2009

Färdig!!
















Nu är mössan klar. Stickad med "en färg i varje hand" vilket faktiskt går väldigt snabbt nu.
Jag har även börjat prova lite med stickbältet, på en enfärgad provlapp. Jag vet inte om man kan säga att det går fort, men det går definitivt snabbare och enklare att sticka på engelskt vis om man använder stickbälte. Stickan sitter liksom still, utan att man behöver hålla den varken inklämd under armen eller i handen.

måndag 26 oktober 2009

Färgat garn
















Jag har varit på lokalföreningsträff med Sticka i helgen. På lördan var vi och smakade på god ost och kollade på garn i en stor härlig lada. Jag föll inte så där pladask för något garn alls även om det fanns mycket härligt, så jag beslutade att jag ville testa deras färgning i stället. Jag kunde givetvis inte bestämma mig för om jag vill färga på vitt garn eller på grått garn, så jag tog en härva av varje. Det var en färg man bara hällde ner i påsen med garnet och sedan knådade runt. Morgonen därpå så sköljde jag garnet och efter torkning så är det så här vackert.
Alltså ingen kokning och ingen mikro.
Återstår att se om garnet bara blir pynt eller om det blir en uppifrån-och-ner kofta så småningom. Ja, jag fattar att 2 härvor inte räcker till en kofta, men kanske som randigt med lite annat enfärgat i grått t ex.

fredag 23 oktober 2009

Fredag kväll och nya böcker

Två nya böcker kom med posten idag. Så nu ska jag begrava mig i hur jag ska designa alla mina kommande Fair Isle-tröjor :-)

Dessutom gick jag in på universitetets system (gör jag iof nästan varje dag, annars vet man inte om någon lektion blivit inställd eller så), och konstaterade att jag klarat lingvistiktentan!!!
Så himla skönt! Även om jag precis innan tentan tyckte att jag äntligen började förstå lite grann i alla fall.
Systemet var t o m så listigt att det automatiskt avanmälde mig till omtentan. Man kan uppenbarligen helt riskfritt anmäla sig till alla omtentor direkt...
I morgon överger jag min sjuke son (som börjar bli bättre nu efter flera dagars feber) och drar på lokalföreningsträff med Sticka

torsdag 22 oktober 2009

Nu har jag anmält mig till garnbyte för första gången i mitt liv. Jag tycker det verkar jättetrevligt men jag har haft lite dåliga erfarenheter av att byta växter förut. Ibland har dom försvunnit hos posten och ibland har den jag skulle byta med inte skickat något utbyte. Men det här går säkert bättre, hoppas jag.

måndag 19 oktober 2009

Stickbälte


Stickbälte och långa strumpstickor har kommit nu! Jag orkade inte plocka fram kameran så det fick bli en bild med mobilen i stället.
Jag hoppas jag ska ha tid att börja testa med stickbältet i slutet på veckan. Måste ägna lite tid åt franskan i några dagar nu. Och i helgen ska vi ha lokalföreningsträff med Sticka, så då blir det inget heller. Men hela nästa vecka är det höstlov. Även om jag på något underligt vis tycks ha flera saker som måste lämnas in under den veckan... då är det väl inte lov??

Garn!?!

Jag har inventerat en del av garnlagret. Att inventera allt är nog inte möjligt tror jag. Men det garn jag tänkt göra en regnbågsfärgad Fair Isle av. 2-trådigt ullgarn från Gunga Din. Inventeringen visade att jag har totalt 26 hg i 15 olika färger. Något säger mig att det nog räcker till en tröja. T o m till två, förmodligen t o m till 3 tröjor. Eller till en massa annat. Men att leka fram några provlappar borde knappast äventyra projektet i alla fall.
Återstår då att se när jag har tid att nysta allt. Måste ju åtminstone nysta ett nystan av varje färg.
Nu ska jag dock sova :-)

söndag 18 oktober 2009

Bollywood...

Hm. Sticka annorlunda, sticka exotiskt, jag tycker jag stickar som vanligt fortfarande.
Jag stickar visserligen med en färg i varje hand (ja ja, film kommer, men det måste vara någon filmare hemma först) och stickar alltså både engelskt och kontinentalt samtidigt. Men det går ganska lätt och smidigt. Jag har gjort det på en provlapp tidigare och tänkt att jag måste öva in det ordentligt nån gång. Och nån gång det blev nu, med utmaningen. Tack!

Mitt stickbälte börjar jag nästan oroa mig över. Det skickades enligt mejl från Lerwick på Shetland fredag 9 okt, och än har jag inte sett till det. Så nu MÅSTE det vara nära!
Om det inte skulle komma inom några dagar så börjar jag nysta garn för att sticka en "fram-och-tillbaka"-provlapp för en regnbågsfärgad Fair Isle-tröja. Dvs stickad med två färger i taget och stickad helt från rätsidan. Utan rundsticka. Tror ni jag grejar det??

lördag 17 oktober 2009

Det börjar bli kallt



Och när det börjar bli kallt måste man sticka klart sina vantar!
Än så länge är det bara ena vanten som är klar, tummen är kvar på den andra. Men jag är ändå ganska nöjd att jag lyckats göra klart en hel tvåändsstickad vante.
Det har varit en del problem på vägen, men nu vet jag i alla fall hur jag ska hantera det mesta. Nästa par vantar ska jag lära mig krus också.
Denna vante har en tumkil som snurrar sig runt hela tummen nästan, för att jag ökat 24 maskor, eftersom jag gick från damstorlek till herrstorlek via tumkilen. Vanten är smal som en mudd kring handleden, men det gör ingenting.
Sedan har jag lärt mig att jag måste använda 2 nystan. Det där med att ta garnet inifrån och utifrån nystanet, det är för andra, inte för mig. Jag måste nämligen ta isär nystanen en gång per varv för att låta garnet tvinna tillbaks sig. Annars tvinnar det upp sig så mycket att jag drar av det när jag försöker rätta till för att kunna sticka. Men nu när jag accepterat detta så går det rätt bra!

onsdag 14 oktober 2009

Sakta framåt


Det går sakta framåt med min Fair Isle-mössa. Jag väntar fortfarande på stickbältet och stickorna för att kunna ge mig på något större. Men jag har rätt bra snurr på det där med ett garn i varje hand nu. Det märks att jag stickat ganska mycket tvåändsstickning under sommaren, det är ju nästan samma handgrepp som på engelsk stickning, dvs garnet i höger hand. Dessutom ska man binda flotteringarna lite snyggt medan man stickar. Det blir alltså 4 olika maskor man gör. Det fanns en jättebra film på det på nätet förut, men den tycks inte fungera längre.

tisdag 13 oktober 2009

J'ai passé mon premier examen en linguistique

Aujourd'hui j'ai passé mon premier examen en linguistique. Maintenant il ne reste que trois semaines d'attente avant que j'aie le résultat...

Jag har också påbörjat min stickning nu när tentan är över för denna gång. Jag vet inte riktigt om det är en äkta utmaning, men mitt stickbälte har ju inte kommit än, så jag får väl skylla på det. Jag la upp maskorna med japansk uppläggning, men det är jättefusk för det gör jag alltid... Sedan har jag stickat med en färg i varje hand, så här

Så här långt har jag kommit hittills:
Sånt där tjafs som provlapp har jag inte stickat, alltid passar väl mössan till någon...

De övriga projekt jag tänkt mig ge mig på är då att sticka med stickbälte, att få upp flytet på att sticka med en färg i varje hand fram och tillbaka från rätsidan (vilket jag precis lärt mig heter backwards knitting...), samt att testa det där med en sticka under armen (men det kanske blir samma sak som med stickbälte egentligen...)

lördag 10 oktober 2009

Förberedelserna fortsätter

Jag har nu gjort det enorma arbetet av att plocka ut vilka färger, bland de färger jag hade i lagret, som ska vara med i mössan.

Dessutom har jag varit på HV idag. På kurs i textil formgivning. Bland annat konstaterade vi att uppfattningen av vad som är färgen "ful" är ganska varierande...

fredag 9 oktober 2009

Nu har jag bestämt mig


Ett sånt här mejl fick jag just:

Your order 1937 has been dispatched

Det är ett stickbälte och några långa stickor... :) Det blir alltså Shetlandsstickning här. På flera sätt. Bältet och stickorna är ju knappast här till söndag kväll om dom just skickats. Jag har även inventerat mitt lager av shetlandsgarn.
630 g. Räcker definitivt till en mössa. Förmodligen till ganska många mössor... Eller nåt annat.

Till inspiration letade jag rätt på ett mönster i en av alla stickböcker jag har:

torsdag 8 oktober 2009

Ibland går allt emot mig

Jag har fruktansvärt mycket att plugga, tenta på måndag. Och vad händer? Jo datorn dör! Det här skriver jag på sonens dator samtidigt som min dator står på installation. Den bara hängde sig hela tiden så jag såg ingen annan råd än att formatera systemdisken och installera om alla program.
Om jag har tid med det just nu....? Nä knappast.
Så jag återkommer med bilder, stickningar och annat när/om min dator behagar bli frisk igen.

tisdag 6 oktober 2009

Hm. Fortsatt grubbel...

Det finns fler anledningar till att ge sig på det där med stickbälte och långa stickor... men vilka kan jag inte avslöja riktigt än.
Jag har inte beställt något bälte än, min studentekonomi klarar egentligen inte en massa inköp så jag måste vara säker innan jag handlar. Men OM jag skulle testa den tekniken så skulle jag ju kunna börja med att öva mig på Stephanie McPhee's teknik först (innan stickbältet och långstickorna kommit). Dessutom behöver jag få upp hastigheten på att sticka med en färg i varje hand både framlänges och baklänges (på rundsticka).
Jag tror inte det kommer att bli någon färdig tröja innan jul, möjligen en påbörjad. Men kanske en basker eller nåt...

För övrigt undrar jag om det ingår i utmaningen att lyckas göra youtube-filmer?

Nähä, nu ska jag fortsätta översätta...

måndag 5 oktober 2009

Eller kanske...


Kanske shetland är mer en riktigt utmaning. Alltså mer något jag får lära mig...
Jag hittade detta bloginlägg, som visar lite om hur man gör. Fast om jag ska beställa stickbälte och långa "strumpstickor" så lär jag knappast komma igång redan i början på nästa vecka.
Äkta shetlandsgarn har jag. Inte nog till en hel tröja, men nästan. Jag har stickat två shetlandströjor tidigare, på rundsticka. Den på bilden är mörkt mörkblå och innan den stickade jag en brun/beige. Sedan hade jag idén till en till och köpte garn... En del av detta garn har gått åt till annat, men visst finns det kvar nog för att testa lite.

Sedan har jag ju den fantastiska idén om att sticka en till shetlandströja, efter samma mönster, men med "grundfärgen" randig i en 12-15 färger... Fast det hade jag tänkt göra på rundsticka. Men det går ju att ändra förstås.

söndag 4 oktober 2009

Jag lutar åt...

Tour du monde en tricotant! (Stickning jorden runt)

Vad tror ni om det? Så får vi se hur långt jag kommer. Kanske inte blir någon extrem djupdykning i alla länders tekniker, men håll med om att det blir ett spännande projekt!? Vissa länder kanske går väldigt fort, för att dom redan stickar som jag. Eller som jag... det gör väl ingen.... egentligen...
Jag har inte garnet snurrat flera varv mellan fingrarna, för det är inte så jag spänner. Jag känner spänningen i fingrarna eftersom garnet glider extremt olika olika dagar, och har alltid gjort så. Resultatet blir att jag stickar väldigt jämnt, vilket ju är tur.
Men att åstadkomma samma sak med något annat lands teknik... det återstår väl att se om jag grejar.

Spännande ska det bli. Intressant projekt. Ett tiotal länder borde jag åtminstone kunna åstadkomma tror jag.

lördag 3 oktober 2009

Utmaningen


Nu har jag fått min utmaning från So you think you can knit.
"Bollywood".
Jag blev tvungen att gå in och kolla vad det betydde egentligen.

Saxat från hemsidan: Exotiskt! Du rör dig på ett annat sätt! Du stickar inte som oss andra, och vi är nyfikna på hur du gör! Med en teknik från någon annanstans tittar vi förbluffade på garn i ”fel ” hand, baklänges, upp och ner, lång sticka klämd under armen, eller vilken sorts exotisk teknik just du använder!

Min första tanke var "Shetlandsstickning"! Jag vet inte om ni läst om det, men på Shetlandsöarna använder dom nån slags bälte som dom klämmer fast stickan i och sedan stickar dom väl ungefär som engelsmännen, tror jag. Jag ska forska i det. Se om man kan hitta någonstans hur man gör. För det vore kul att testa.

Nästa tanke var, jamen jag bor i Kista och här är mer än 50% av invånarna inte från Sverige. Jag måste ju kunna be Farzaneh eller Luz Maria eller Alicja eller...
Det finns nog ett och annat land att tillgå egentligen.
Idag regnar det och jag behöver plugga diskursanalys så jag håller mig inne, men i morgon kommer jag ändå att träffa folk från Kina, Marocko, Polen, Peru, Iran, Bangladesh, Chile och Finland. Bara för ett styrelsemöte. Så nog finns det resurser. Jag återkommer i ärendet :-)

Syfestivalsbiljetter

Jaha. Det var ju kul att några läser min blogg i alla fall. Jag uppskattar det. Mycket.
Eftersom ni inte är så väldigt många som är intresserade av biljetter så har jag faktiskt så det räcker åt er. Mejla mig på "ordf (at) sticka (punkt) org" så gör vi upp om hur ni får era biljetter.