lördag 13 mars 2010

Om man inte kan läsa instruktioner...

Om man bestämmer sig för att baka bröd... och så hittar man ett recept på "Nattjäst succé" hos Martins brödblogg... man kastar ett getöga på receptet och ser att det ska vara surdeg på råg, alltså sätter man lite surdeg på råg. Man hinner också se att det står 1 kg vetemjöl special. Konstaterar att så mycket finns nog faktiskt inte hemma. Alltså handlar man det.

Och sen då? Jo man börjar baka. Häller i surdegen (jo, jag läste senare på receptet och såg att jag inte skulle hällt i surdegen förrän efter en stund...), häller i vatten, tänker väga upp mjöl. Och då ser man till sin fasa att det står jäst (!!) på receptet. Det trodde jag att jag hade slutat med, så nån sån hade jag förstås inte hemma.
Vad gör man då? Tja... jag hällde bort en skvätt vatten och chansade på att surdegen skulle räcka som jäsmedel till en lite mindre sats bröd. Sen var det ju inte längre nån större idé att väga mjölet eftersom jag inte ens visste hur mycket vatten jag hällt bort. Så jag hällde i en skvätt rågmjöl, en slatt dinkel och resten av det vetemjöl jag hade i en påse. Samt lite salt.

I övrigt gjorde jag väl ungefär som det stod. Dvs jäste drygt två timmar och stoppade brödet i jäskorgar i kylskåpet över natten.

Hur brödet blev...?

Fantastiskt bra! Saftigt och luftigt med ganska stora hål.
Varför använder man egentligen recept??

3 kommentarer:

  1. Gör du likadant när du stickar???

    SvaraRadera
  2. Jag gör ibland likadant när jag stickar. Fast stickning vet jag att jag kan så där börjar jag oftare helt utan mönster, eller åtminstone med den bestämda uppfattningen att jag inte tänker följa mönstret. Jag trodde ju faktiskt att jag skulle följa receptet när jag bakade...

    SvaraRadera