lördag 17 oktober 2009

Det börjar bli kalltOch när det börjar bli kallt måste man sticka klart sina vantar!
Än så länge är det bara ena vanten som är klar, tummen är kvar på den andra. Men jag är ändå ganska nöjd att jag lyckats göra klart en hel tvåändsstickad vante.
Det har varit en del problem på vägen, men nu vet jag i alla fall hur jag ska hantera det mesta. Nästa par vantar ska jag lära mig krus också.
Denna vante har en tumkil som snurrar sig runt hela tummen nästan, för att jag ökat 24 maskor, eftersom jag gick från damstorlek till herrstorlek via tumkilen. Vanten är smal som en mudd kring handleden, men det gör ingenting.
Sedan har jag lärt mig att jag måste använda 2 nystan. Det där med att ta garnet inifrån och utifrån nystanet, det är för andra, inte för mig. Jag måste nämligen ta isär nystanen en gång per varv för att låta garnet tvinna tillbaks sig. Annars tvinnar det upp sig så mycket att jag drar av det när jag försöker rätta till för att kunna sticka. Men nu när jag accepterat detta så går det rätt bra!

8 kommentarer:

 1. Smart att ha en mindre storlek runt vristen än resten, man vill ju att det ska hålla in lite runt vristen. Snygga var de också. Man blir ju lite sugen på tvåändsstickning. och man hör ju mer och mer om det. Från att ha varit utrotningshotat till att bli modefluga näst intill - inte illa.

  SvaraRadera
 2. Jag tror du kommer att bli riktigt glad för dina vackra vantar. Jag har ett par jag stickade i tvåändstickning för många år sedan i lite tjockare garn. De är så varma och sköna när vintern kommer.

  SvaraRadera
 3. Vad vackra de är! Det kan ju faktiskt vara rätt bra att vanten är smal kring handen, för då är den lätt att sticka innanför jack-ärmen. Kanske blir ett par vantar tillslut ändå av mina muddar/vantar också!

  Angående garnet fick jag tipset att "låsa fast" garnändarna med hjälp av en sticka, och sen låta det snurra fritt i luften så att garnet tvinnar upp sig igen. Jättesmidigt! Jag gör det mellan varje stickad sticka.

  SvaraRadera
 4. Clara: jo, jag gör så också. Men det är för att tvinna isär de två garnnystanen från varann. Eller de två ändarna från samma nystan. Men mitt problem är att själva garnet blir som två enskilda entrådiga garn, och därför tvinnar sig som korvar längs med garnet. Och i mina förtvivlade försök att trassla ut det hela så drar jag av garnet. Så mellan varje sticka så snurrar jag isär nystanen. Och en gång per varv så tar jag loss den stora säkerhetsnål jag sätter ihop nystanen med så dom kan få tvinna tillbaks sig så dom ser ut som garn igen...
  Om du förstår...?

  SvaraRadera
 5. Kan det vara därför man ska ha Z-tvinnat snarare än S-tvinnat? Frågar en som aldrig stickat tvåändsstickning, men gärna vill prova en dag...

  SvaraRadera
 6. Om man har s-tvinnat så tvinnar det till sig mycket hårdare och om man har z-tvinnat så tvinnar det upp sig. Sen har jag sett experiment (fast jag inte gjort några själv) på stickningar med s-tvinnat kontra z-tvinnat, och då ser det s-tvinnade mer "randigt" ut.
  Sen var det någon som hade testat med s-tvinnat och att sno "baklänges", och då blev resultatet precis som med z-tvinnat.
  En hel vetenskap det här... Själva stickningen är inte speciellt svår, bara lite långsammare, men det är allt runtomkring som är en vetenskap.

  SvaraRadera
 7. Bra info - jag blir mer och mer sugen på att testa

  SvaraRadera